Wake up and smell the coffee!

Wake up and smell the coffee – en titel på en låt och album från ett av mina favoritband – The Cranberries. En låt som snurrar i min spellista, men som nu helt plötsligt fått mig att tänka i helt andra banor. Stanna upp. Lyssna. Reflektera. Analysera. Begrepp som varit ständigt närvarande under den resa som jag nu är en del av inom ML. För visst behöver vi göra halt ibland. Trycka på pausknappen. Andas in. Vakna. Tänka på det vi gör och varför vi gör det. Vad är syftet? Vad är målet? Vart vill vi och hur ska vi komma dit?

Nyligen hade vi inom ML den stora förmånen att spendera en halv dag tillsammans med psykoterapeuten och teologen Egon Rommedahl. Egon fick oss att reflektera kring begrepp som självbild, relationer, livsberättelser, kultur, normer och värderingar. En annan sak som Egon lyfte och som fastnade hos mig är faran med slentrian – att saker och ting tillåts fortsätta som de alltid gjort utan inslag av reflektion. Egon menar att det kan vara bra att komma bort från det vanliga ibland, att göra något annat.

Om några dagar ska hela min arbetsplats iväg på internat där vi bland annat kommer jobba med just reflektion och analys. Då ska jag vakna, se mig omkring och känna doften av nybryggt kaffe!