Att våga utmana sig själv

Av Linette Roos

Jag blickar tillbaka på ett omvälvande och oerhört lärorikt och utmanande år. Idag arbetar jag som tf. biträdande rektor och hade någon sagt detta för ett år sedan, då detta var helt otänkbart för mig, hade jag bara skrattat och tänkt att den personen inte var riktigt klok.

Från det att min rektor började prata om Morgondagens Ledare och senare tyckte att detta kunde vara något för mig, startade en process hos mig.

Att få förmånen att vara en av deltagarna i Morgondagens Ledare innebar att jag i februari påbörjade denna ledarskapsutbildning. När jag sökte tänkte jag att jag ville se hur långt min erfarenhet och mina ledaregenskaper som lärare under snart 25 år kunde ta mig. Jag kände att jag ville ta det till en annan nivå. Redan innan jag påbörjade utbildningen fick jag frågan om jag kunde tänka mig att gå in som tf. biträdande rektor fram till sommaren, då Osbecksgymnasiets båda rektorer hade meddelat att de skulle sluta under våren. En känsla av att fullständigt tappa fotfästet infann sig och jag tänkte att det här kommer aldrig att gå. Sedan kom jag fram till att det ju är nu jag har möjlighet att testa, att få ”övningsköra” under några månader fram till sommaren. Detta samtidigt som jag får möjlighet att utvecklas som ledare i och med ML. Med andra ord kändes det som att jag hade fått bilnycklarna i handen för att kunna köra innan jag ens en gång hade skrivit in mig på teorikursen.

Sedan v. 9 har jag försökt att arbeta ca 50% som lärare och ca 50% som tf. biträdande rektor. Som om detta i sig inte var ett omöjligt uppdrag dök ett annat dilemma upp som ju har påverkat allas liv mer eller mindre under våren … Covid-19. Att gå in som en oerfaren ledare i en organisation under rådande omständigheter kan inte bli mer omtumlande, lärorikt … Och spännande! Samtidigt som jag har fått lära mig att ha fjärrundervisning via Teams som lärare, har jag lärt mig oerhört mycket om handlingsplaner, snabba förändringar och framför allt att inte ha några färdiga lösningar.

Under våren sökte jag tjänsten som biträdande rektor och kommer att påbörja den i augusti. I skrivande stund övningskör jag för fullt och har förmånen att göra det i en känd organisation med en stabil rektor vid min sida och till hösten är det upp till bevis på riktigt – och det har ännu inte gått ett år sedan jag skickade in min ansökan till Morgondagens Ledare och jag har genomgått en inre förändring jag tidigare inte trodde var möjlig. Till hösten avslutar jag ML och då är det även upp till bevis på riktigt, det är dags för uppkörning. Vem vet var det slutar i framtiden? Jag har dock lärt mig att det är synd att stänga en dörr som öppnas om man inte har varit på andra sidan och tittat!