Antar ni min utmaning?

Snart är Morgondagens ledare över och jag sörjer över det. Som det rört till sig i huvud på mig under dessa månader. Saker jag trott, tror jag inte längre. Förebilder jag haft ifrågasätter jag. Fördomar jag haft har fått sig en törn. Vem är jag som framtida ledare? Vad står jag för? Vem vill JAG vara en förebild för? Har mitt huvud växt? Det känns som jag har växtvärk i alla fall.

Men jag gläds åt så mycket annat. Att få tid att reflektera och växa tillsammans med andra människor som också vill växa. Min SSL-grupp som är experter på att sätta ord på vad just jag behöver för att komma framåt, personer som jag inte kände för ett år sen men som jag nu litar på till 100 procent. Och jag gläds åt att Hallands kommuner och region kommer ha galet bra chefer från nu och framåt.

Något som fått mig att rygga tillbaka under tiden för programmet har varit att många chefer jag stött på, både i föreläsningar och vid andra tillfällen påpekar hur tufft det är att vara chef, ”det handlar inte om några 40-timmarsveckor direkt”. Jag vill tro att jag inte är naiv. Jag förstår att det är ett utmanande arbete som kräver mycket. Men vill ni anta en utamning med mig? Från och med nu ska chefskap vara något som går att hantera inom ramen för att ha ett liv utanför arbetet. Är ni med mig?

Jag sticker ut hakan och påstår att det inte är någon konst att utföra ett jobb på obegränsad tid. Men det är en verklig utmaning att göra det inom ramen för den 40-timmarsvecka som, åtminstone de flesta chefer, har som arbetstidsmått. Jag vill att vi alla är förebilder för de som kommer efter oss, som också vill leda och utveckla verksamhet och medarbetare, genom att visa att vi arbetar hårt men inte jämt.

Det finns många goda exempel. Jag hade äran att skugga en chef som har roligt på jobbet. Som sa ”prova att vara chef, det är jättekul”. Som har små barn precis som jag och som löser det. Där vill jag vara.

Morgondagens ledare har varit viktigt för mig. Och det är människorna jag mött genom programmet som gjort skillnad i min utveckling. Jag hoppas att många av er antar min utmaning. Vi ses på andra sidan.