Balans är viktigt för mig

”Do it with passion or not at all” heter bilden ovan. Jag hittade den först när jag skulle ha en bild för att illustrera mina tankar i den här texten. Och den titeln är så passande, både för den här texten och för hur jag ser på mina åtaganden och mitt liv.

Att göra det jag gör bra, är ett av mina ledord i livet. Därför är balans viktigt för mig, både privat och yrkesmässigt. Jag ser balans som en förutsättning för att jag ska kunna leva det liv jag vill leva.

Balans kan såklart vara många saker, men i det här sammanhanget menar jag en känsla av att jag har tid till att göra det jag tycker är viktigt under dygnets 24 timmar, eller i alla fall under någon av veckans dagar.

En av de funderingar jag har inför att gå in i en roll som chef, är hur jag kan bibehålla balansen i livet, hinna göra både ett bra arbete och ha ork och tid kvar för att umgås med mina barn och min man, träna, träffa en vän eller två och känna att jag har fokus bara här och nu, på det jag gör just då. Do it with passion or not at all.

I förra veckan skuggade jag som en del av Morgondagens ledare, en hög chef inom offentlig förvaltning. Vi hade många bra diskussioner under veckan, men frågan om relationen mellan arbete, fritid och förmågan att leva med bristande kontroll återkom många gånger.

Vi pratade om det i termer av att mejlkorgen alltid kommer att vara mer eller mindre full och att du måste kunna gå hem från arbetet även om du har 30 obesvarade mejl i inkorgen. Vi pratade om det i relation till att de högsta cheferna i medarbetarundersökningen, i högre utsträckning än övriga medarbetare, bedömt att de klarar av sitt arbete inom sin ordinarie arbetstid. (Intressant eller hur!?). Och vi pratade om det i relation till att skapa en organisation som är självgående. En chef jag träffade på ett möte under skuggningen konstaterade. – Det där vet jag ingenting om, men jag litar på att mina medarbetare har gjort en bra bedömning.

Befriande tänkte jag. Kan det vara så att det är genom att släppa taget som jag tar kontroll och skapar balans? Jag tror att det.

Och nu, nu tränar jag för fullt på att balansera kontrollen istället för att kontrollera balansen. Tips mottages tacksamt, för det är ingen lätt övning. Men jag ska anstränga mig för att göra det med passion!