Sol. Fågelkvitter. Tid för reflektion.

När jag sitter här på altanen, en söndag i juni, halvvägs in i utbildningen så känner jag mig både tillfreds och livrädd. Jag känner mig tillfreds med att det vi hittills lärt oss går hand i hand med mina egna grundläggande värderingar och tankar kring ledarskap- vilket känns tryggt.
Jag känner mig livrädd då jag inser att drömmen om en framtida roll som chef (förhoppningsvis också god ledare)kanske inte är en dröm så länge till- kanske kan det bli verklighet? Bara att jag fått möjligheten och äran att gå Morgondagens ledare betyder ju att någon sett potential i mig.

Under utbildningens gång har jag träffat och lärt känna så många spännande människor, däribland de personer som utgör min SSL-grupp. Jag har öppnat mig för dessa personer på en nivå som jag under andra förutsättningar skulle reserverat för mina närmaste. Medlemmarna i SSL-gruppen blir som en andra familj, en familj med en regelbok.
När jag tänker på min SSL-grupp tänker jag respekt, ärlighet, tillit och stöd. Gruppen utgör en plats där jag kan vara mig själv ut i fingerspetsarna, där jag kan vädra mina innersta tankar och rädslor, en plats där jag och min åsikt alltid respekteras, en plats där jag förväntas vara brutalt ärlig om och mot mig själv, en plats där jag kan känna tillit och förtroende för varje enskild individ. Jag blir glad när jag tänker på att jag får möjligheten att bidra till att ge samma förutsättningar till övriga medlemmar. Vi har tillsammans skapat en plats där vi hjälper varandra att bli bättre versioner av oss själva.
Efter varje träff med dessa människor känner jag mig sprängfylld med energi samtidigt som jag är totalt dränerad. Inte visste jag att det kunde vara så ansträngande men samtidigt så givande att lära tillsammans med andra. Att vända och vrida på saker, att diskutera högt och lågt…

Något jag verkligen förstått vikten av genom att få gå denna utbildning är vikten av att skapa balans i tillvaron, vikten av att ta ansvar för sin egen situation och se sin egen roll i helheten. Detta gäller inte bara chefer och ledare, det gäller alla!

Jag har insett att jag behöver skapa marginaler och tid för reflektion i min vardag. Jag behöver trycka på paus, stanna upp och reflektera.
För att kunna växa och utvecklas i rollen som ledare behöver du investera i ledarskapet (och i dig själv).

Jag väljer att avsluta mitt inlägg med lite (kloka) tankar om ledarskap, som jag väljer att ta med mig på min fortsatta resa.


(
Kloka) tankar kring ledarskap (ur boken Mänskligt ledarskap av Kelly Odell);
Ledarskapet handlar om relationer. Det utövas av människor, med människor, för människor.
Acceptera att även chefer och ledare är människor. Människor gör misstag. Ta ansvar för konsekvenserna och lär dig av dina misstag
Acceptera att du aldrig blir fullärd.
Var en ödmjuk ledare, förtjäna ditt ledarskap.
Ditt yrke är DITT val- det är ingen som tvingar dig till det.