Våga sila snacket?

BLOGGA? Känns lite konstigt, är det inte sånt som barnen gör? Eller nej, blogga gör ju gamlingar, man ska VLOGGA nu fick jag höra därhemma.

Detta symboliserar den framtid vi har, allt kommer att gå i ett rasande tempo. Tekniken kommer att skjuta iväg mot höjder som vi inte ens kan gissa oss till. Min puls är just nu 56, det vet jag för det kan jag se i min klocka. Det kunde man inte för 10 år sedan. Vad ska jag ha informationen till? Det vet jag inte. Vad ska ni med den till? Det vet jag inte heller, men den är tillgänglig. Just mängden av tillgänglig information är det som gör att tempot ökar. En vanlig dag droppar det in minst 30 email, 5 telefonsamtal, några Messenger och ett gäng SMS på jobbet. Därtill kommer det enorma flödet av information som tillhör privatlivet. Mängden information gör oss ibland klokare, ibland dummare, men oftast mer stressade än lugnade.

Jag tror att framtida utmaningar i ett ledarskap är att dra ner på mängden information, sila bort det som inte behövs- stanna upp och arbeta med det som händer här och nu. Se människor, se medarbetare i med- och motgång.

Att respektera varandras arbetstid men framförallt vilotid är viktigt. Mail som skickas sena kvällar kanske underlättar för den som skickar, men mottagarna kan få en ökad stress när de hör telefonen pipa till med beskedet att de ligger back redan innan de ens börjat jobbet för dagen eller veckan. Här kommer en modern chef, morgondagens ledare, att behöva vara tydlig, sätta gränser och framförallt våga hålla sig till dem själv.

Behöver alla veta allt? Nej, jag tror inte det. Ska man sitta på möten med mobiler och datorer och jobba med annat än vad mötet avhandlar? Nej, absolut inte! Om man inte kan släppa andra uppgifter för att ge sina kollegor 100% uppmärksamhet så är man fel ute. Våga säga nej till information, våga säga att man inte orkar mer, våga som chef att lyssna på de signalerna. Våga ha frisk och energifull personal. Att ”prioritera” får aldrig betyda ”spring snabbare”

Se dina kollegor!

En sådan ledare vill jag bli. En som vågar trotsa tempot. En som kan sila bort det onödiga. En som gruppen kan lita på. Jag hoppas att Morgondagens Ledare kan hjälpa mig dit.