Voffer gör hon på detta viset?

Lite mer än halvvägs igenom ML-programmet och en sommar med möjlighet till ganska mycket reflektion. Under lata regniga dagar har jag hunnit prata med barnen om min framtida karriär som chef/ledare och 8 åringens svar kommer som ett piskrapp – Bara du inte kommer jobba mer?

Därför vill jag ägna mitt blogginlägg till hållbarhet, hållbart arbetsliv som chef. Vi hade ganska tidigt i våras en föreläsning just i detta ämne som fångade mig.

Som skyddsombud/huvudskyddsombud inom mitt fackförbund sedan ca 12 år ligger nämligen arbetsmiljö mig väldigt varmt om hjärtat.

Om jag ska kunna stötta, driva och engagera andra måste jag vara mitt bästa jag, inte bara på arbetsplatsen. Familjen, scoutgruppen där jag är ledare, vänner även de förtjänar mitt bästa jag och inte minst jag själv.

Jag behöver lära mig att ifrågasätta mig själv emellanåt, Varför gör jag det jag gör? Det är lätt att springa iväg och göra väldigt mycket för alla andra men glömmer sig själv. Att ställa sig frågan varför är inte så dumt, ofta har jag själv svaren på mina funderingar.

Jag har under senaste åren börjat förstå vikten av att leda mig själv, hur jag är och fungerar. Stannar upp och fundera över varför jag reagerar som jag gör. Kan jag göra på ett annat sätt? Inte minst ML har öppnat upp för en hel del reflektion kring mig själv som jag aldrig tidigare tillåtit mig. Men jag inser hur viktigt det är för att lära känna mig själv bättre och bli en bättre version av mig själv: att stanna upp en stund och fråga mig själv varför.

Som chef tror jag det är väldigt viktigt att planera in sin reflektionstid under dagen för att inte springa iväg för snabbt. Det kan vara på cykeln på väg till jobbet/hem från jobbet, luta sig tillbaka en stund och reflektera, ta en lunchpromenad etc. Inte alltid passa på att ta jobbsamtalet på vägen till något utan utnyttja micropauserna till återhämtning och reflektion. Men vad är återhämtning för mig? Var behöver jag återhämtning; hjärnan, hjärtat eller kroppen?

/Anna

#ml #hållbartarbetsliv #chef #ledarskap