Mångfald/bemötande/etik

Precis som alla andra dagar när det är dags för en ”Morgondagens Ledare föreläsning” är energin på topp.  Det är en härlig september morgon när jag tar morgontåget mot Varberg och jag sitter och funderar på vad denna dag skall ge. Hittills har alla föreläsningar varit givande och det är med höga förväntningar som jag kliver in på Folkets hus. Där möts jag av alla härliga personer som jag har haft turen att få träffa och att får tillbringa hela två dagar i månaden med under 2016. Alla sitter och pratar och man försöker att summera om vad som har hänt sedan man sist sågs då men vet att dagen kommer gå fort och att man inte kommer att hinna prata om allt som man hade tänkt. Mitt bland alla igenkända ansikten är det ett jag inte känner igen. Han presenterar sig som Egon. Han är försiktig men har ett tydligt handslag och han tittar en rakt in i ögonen. En person som är trygg i sig själv tänker jag. Jag försöker att inte sätta in honom i något fack då jag ogärna vill det med människor jag möter första gången.  Jag får ändå känslan om att det kommer att bli en intressant dag. Ja, hur kan det inte bli det när det skall handla om mångfald/bemötande och etik.

Egon presenterar sig och kör igång direkt. Han använder sitt kroppsspråk, sina arbetslivserfarenheter, livserfarenheter och ibland ritar han på tavlan. Jag blir fängslad direkt och helt golvad i hur man kan vrida och vända på exempelvis etik. Det visste jag kanske sedan innan men det är alltid bra med en påminnelse. Många tankar börjar snurra under dagen och fortsätter att göra det även efter att dagen är slut. Hur är jag i vissa situationer? Bemöter jag människor så som jag tror att jag gör? Lever jag efter de värderingar som jag har? Enligt Egon är ens värderingar oftast ”finare” än vad man lever. Kan det stämma? Jag har hamnat i många situationer sedan denna föreläsning där jag har kunnat ta hjälp av det vi pratade om och tänka till en gång extra hur andra är, hur jag är, vad är det jag vill förmedla? Kan jag göra på något annat sätt? Egon pratade mycket kring reflektion och ens egen självbild. Ju mer man jobbar med sig själv, desto lättare blir det att bemöta andra. Jag tror att det ligger något i det.

Precis som jag önskat så blev mina förväntningar på dagen besvarade och jag gick ifrån Folkets hus med ett leende på läpparna och kanske kanske lite lätt huvudvärk då dagen satte igång en hel del reflektioner och funderingar… precis som det skall vara efter en ”Morgondagens Ledare dag”. Även om jag är trött i huvudet så känner jag ändå att jag har fyllts på med energi och att jag blir mer och mer redo för att bli Morgondagens Ledare.  Längtar redan tills nästa föreläsning och SSL-grupp.